Selasa, 27 Julai 2010

Sudut Pidato Mahasiswa

 -Sudut Pidato-

Assalamualaikum...(28 Julai 2010)(Rabu). Aku yakin bahawa hala tuju sesebuah negara, mundur atau majunya sesebuah negara, terletak kepada orang-orang muda-nya. Dan orang-orang muda itu pula adalah terdiri daripada berbagai golongan. Golongan yang amat diharapkan akan memacu masa depan yang cemerlang adalah golongan orang-orang muda yang intelek. Golongan orang-orang muda yang punya ilmu. Mereka lah yang dikenali sebagai mahasiswa!

Namun, mereka dikatakan semakin hari semakin lesu. Lesu yang bagaimana-kah? Lesu dalam pelajaran? Lesu dalam hasil penyelidikan? Lesu tanpa suara?.. Oleh sebab itu, roh universiti harus dihidupkan semula. Tetapi, bagaimana mahu menghidupkannya semula? Disini, aku sangat yakin akan peranan Sudut Pidato di dalam menghasilkan mahasiswa yang tidak lesu. Sudut pidato mampu mengeluarkan mahasiswa yang hebat berhujah, punya prinsip dan berpegang teguh dengan prinsip tersebut, serta mahasiswa yang punya idea-idea yang hebat. Sudut Pidato sangat popular dan menjadi medan para mahasiswa berpidato dan bertukar pendapat secara bebas sekitar tahun 1960-an dan 1970-an, namun ianya telah diharamkan oleh kerajaan Malaysia di bawah Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU), serta pindaannya pada 1975.

Namun, pada tahun 2009, iaitu tahun lepas, ia dipinda lagi dan telah memberikan semula hak kebebasan bersuara kepada mahasiswa-mahasiswa seluruh Malaysia. Selepas 40 tahun menyepi, satu jangka masa yang sangat lama, mahasiswa-mahasiswa institut pengajian tinggi di Malaysia hari ini mampu menyampaikan pandangan mereka semula melalui sudut pidato ini.

Timbalan  Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, kementerian tidak menetapkan sebarang garis panduan terhadap sudut pidato ini dan menyerahkannya kepada pentadbiran Universiti sendiri untuk melakukannya.

"...Sudut pidato tidak perlu terlalu banyak peraturan kerana tiada keputusan yang betul atau salah mengenai idea yang disampaikan.... Apabila mahasiswa mengkritik, ia sepatutnya diraikan dan kita tidak sepatutnya melabel mereka sebagai 'pembangkang' atau sebagainya..." -Datuk Saifuddin Abdullah

Bagi aku, golongan muda ini, iaitu golongan mahasiswa-mahasiswa terpelajar ini, mereka mempunyai seribu satu idea dan pendapat yang boleh dikongsi bersama pihak pentadbiran universiti dan juga kerajaan dalam membawa universiti dan secara langsung membawa negara kearah yang lebih cemerlang. Suara mereka tidaklah seharusnya di'mati'kan!

Kualiti mahasiswa yang kita harapkan untuk mengganti tampok pemerintahan negara adalah dalam tahap yang amat merisaukan. Oleh itu, dengan menghidupkan semula Sudut Pidato, aku yakin, dan sebenarnya ramai orang yakin, sangat yakin, dapat menghasilkan mahasiswa yang mampu membuat keputusan, yang mampu mengeluarkan pendapat, yang mempunyai keyakinan tinggi dan juga yang punya idea yang mampu diguna pakai oleh masyarakat. Universiti Malaya (UM) dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah membuka sudut pidato masing-masing baru-baru ini. Jadi, universiti lain tunggu apa lagi? ayoh! hidupkan semula roh universiti kita!

Rabu, 21 Julai 2010

Apa yang Mahasiswa baca?

Assalamulaikum...(21 Julai 2010)(Rabu). Tadi siang, aku ada talk kat dewan kuliah. Speaker talk tersebut telah mempersoalkan attitude kami. Iaitu tidak suka membaca. Datangnya teguran dari Speaker itu setelah tiada siapa yang mahu bertanyakan soalan kepadanya. Dia berhenti bercakap, dan menunggu soalan dari kami, tetapi tiada. Siapa kami itu? Kamilah yang dikenali sebagai mahasiswa. Dengan nada kecewa akan sikap anak-anak bangsanya, Speaker itu pun bertanya;

"Berapa ramai kat dalam ni yang membaca TIME? newspaper? Journal? .."

Kami senyap.

Siapa kami ini? Kamilah yang dikenali sebagai mahasiswa.

Dan aku juga mahasiswa.

Apa yang aku baca?.Aku suka baca buku yang berkaitan dengan kos aku jek. kadang-kadang aku baca jugak bacaan lain yang aku minat. aku minat penulisan. jadi mungkin artikel dan cerpen menjadi pilihan. Kadang-kadang juga novel - mungkin. Aku juga minat bolasepak. jadi aku bacalah mengenai perkembangan bolasepak luar negara. bolasepak dalam negara aku tak tahu sangat.Aku baca pasal Liga Perdana Inggeris (EPL).Dan tentang manusia yang telibat dalam liga tersebut. Siapa aku? Aku lah Mahasiswa.

Perkara yang paling susah untuk aku nak baca adalah berita dan isu-isu semasa. Kalau ada pun hanya yang berkaitan dengan hidup aku. Kehidupan aku. Atau pun keadaan sekeliling aku. Tak pun sebab tajuk nya best. Atau tajuk nya pelik, lucah, mengarut dan perkara-perkara lain yang menarik perhatian pembaca seperti aku.
Siapa aku? Akulah mahasiswa.

Jadi masalahnya dimana? Sepatutnya aku lah yang kena jawab. Kami lah  yang kena jawab. Mahasiswa lah yang kena jawab. Kenapa kami jadi begini?... Kenapa Mahasiswa jadi begini??..Adakah kerana sistem Universiti itu sendiri yang membuat kami malas membaca. Atau apa ya? Banyak faktor juga - rasanya. Duitkah?. sekarang dah boleh online sahaja. Malaskah? mungkin juga. Tapi kenapa yang lain boleh membaca. Siapa pula yang lain itu?? Siapa pula mereka? Mahasiswa ke?. Susah juga nak jawab.

Sekian.

Isnin, 5 Julai 2010

Memilih cara untuk membuka minda

-gambar hiasan-

Assalamualaikum......(5 Julai 2010)(Isnin). Semua orang memilih untuk membuka minda dengan pelbagai cara mengikut kehendak masing-masing. Menulis, membaca, mengembara - melihat tempat baru, menerima dan memberi pandangan, memahami ideologi dan kefahaman orang lain, melihat dari sudut positif, berfikir diluar kotak dan lain-lain lagi. Sehinggakan ianya berjaya membawa kearah pemikiran yang lebih kreatif dan progresif.

Namun, tidak semestinya aggresif.

Berusaha untuk pandai berkata-kata, meluahkan pendapat serta tidak risau akan kritikan, selain dengan melakukan kerja dengan betul dan amanah - bukan hanya bercakap kosong. Bersungguh-sungguh menyatakan pendirian dan berpegang terhadap pendirian tersebut.

Perkara yang sangat perlu ada dalam diri seseorang adalah berani. Berani mencuba. Berani untuk belajar lebih banyak perkara di sekelilingnya. Berani untuk diperkatakan oleh orang lain - tidak kira positif atau negatif. Tidak melakukan sesuatu hanya kerana harga upahan atau hanya kerana setelah diberi tekanan oleh pihak lain. Namun, keberanian sebenar adalah lahir daripada keikhlasan melakukan sesuatu.

Minda kita akan lebih terasah, dan idea akan lebih mudah terbina apabila kita gemar menghuraikan sesuatu keadaan dengan menjadikannya lebih tersusun dan menarik. Juga dengan menghurai sebarang masalah yang akhirnya mampu diselesaikan. Lebih menarik jika kita mengaitkan segala bentuk pemikiran dengan isu-isu semasa dan kehidupan seharian kita - akan menjadikannya lebih bermakna untuk dihayati. Hasil sebenar bagi segala pengertian ini adalah tidak lain hanya-lah untuk menjadi orang yang lebih berilmu dan seterusnya dapat memanfaatkan ilmu itu.