Khamis, 30 September 2010

Sementara Aku Masih Ingat, Versi Sebelum Aku Tamat - 1

Assalamualaikum.....(1 Oktober 2010)(Jumaat). Hari ini 1 Oktober. Tinggal lebih kurang 2 bulan lagi sebelum aku tamat belajar,kini aku masih bergelar mahasiswa. Setelah lebih 6 tahun menghambakan diri kepada dunia kampus, 6 tahun memberi masa untuk mengejar cita-cita. Biasa lah. Apabila dah nak abis nih. Terasa seperti baru semalam mendaftarkan diri ke Universiti Teknologi Mara(UiTM). Terlalu cepat masa berlalu.

Maka terdetiklah di saat ini, suasana ketika aku baru menerima tawaran menyambung pelajaran selepas SPM dahulu, bagaimana kelam kabutnya aku mendaftarkan diri ketika itu, bertemu pula sahabat-sahabat baru yang tak putus memperkenalkan diri, duduk di bilik asrama sehinggalah berpeluang merasa menyewa di rumah sewa, berkesempatan untuk menetap di lebih 4 cawangan kampus UiTM kerana kerap menukar-nukar kampus, menghadapi bermacam-macam ragam manusia, bermacam-macam ragam pensyarah, berbagai-bagai keadaan dan suasana serta situasi yang luar biasa dan ada juga yang biasa-biasa sahaja, yang mana banyak perkara boleh dipelajari dari peristiwa dan memori yang dilalui, banyak yang boleh di ambil iktibar dan digunakan untuk hari murka nanti, itulah untungnya berguru dengan guru yang paling hebat di dunia - iaitu pengalaman.

Hari ini, 1 Oktober 2010, aku terasa ingin mula menulis tulisan bersiri, menulis tentang apa yang aku masih ingat ketika zaman belajar di kampus UiTM ini, walaupun sekarang ini aku dalam kesibukan yang amat membebankan, bebanan projek akhir tahun yang dikatakan akan memudahkan aku nanti di dunia pekerjaan, masih belum disiapkan sepenuhnya... aku akan cuba sejauhmana yang aku mampu... Menulis apa yang aku masih rasakan ianya sebuah memori... Memori manis dan memori pahit... Atas perkara-perkara yang aku masih belum lupa ketika aku di UiTM kampus cawangan Kuala Pilah Negeri Sembilan, Kampus Arau Perlis, Kampus Jengka Pahang dan akhirnya disini, di kampus Shah Alam... Semoga aku mampu mencoretkannya disini,..InsyaALLAH... sementara aku masih ingat - versi sebelum aku tamat...