Jumaat, 14 Mei 2010

Pekan Taif - Orang jauh yang bermasam muka

-gambar hiasan-

Assalamualaikum....(14 Mei 2010)(Jumaat)..Kemungkinan jika kita ada zaman itu, kita mungkin bukan di pihak Muhammad (s.a.w.).. Seluruh 'media massa' Quraish melalui apa sahaja yang Quraish miliki, serta 0rang-orang besar Quraish memandang Muhammad (s.a.w.) sebagai manusia yang sesat, gila, tukang sihir, pemecah belah dan istilah lain lagi.. Tiada langsung istilah yang elok yang diberikan kepada Muhammad (s.a.w.).

Tidak cukup dengan itu, para sahabat yang mengikut Muhammad(s.a.w.) ketika itu juga dianggap sebagai orang gila, mengikut tukang sihir, mengikut orang sesat... Tekanan ini adalah salah satu dari sebab Muhammad (s.a.w) memilih untuk keluar sedikit dari kawasan di Makkah untuk tujuan dakwah. Dan beliau memilih Taif.

Kawasan Taif dikenali sebagai tanah yang lebih subur dan lebih sejuk, pokoknya lebih rimbun, jika dibandingkan dengan keadaan kering kontang seperti Makkah. Muhammad (s.a.w) mahu berdakwah kepada kabilah-kabilah disana. Kabilah-kabilah ini sebenarnya tidak kuat, namun mereka kaya. Risiko yang Muhammad harus tanggung adalah kabilah-kabilah itu suka mengadu, dan khuatir akan memberitahu kepada Quraish. Untuk tidak mahu dikesan, beliau memilih Yazid, anak angkat nya, bukan nya Abu Bakar atau Omar, supaya gerak geri nya tidak disekat terlalu awal...Akhirnya, Muhammad dan Yazid tiba di Taif.

Malangnya,bila di Taif, mereka menolak Muhammad.

Mereka menolak seperti mana Quraish menolak. Bahkan lebih teruk dari apa yang Quraish lakukan. Mereka melontar beliau. Mereka lakukan macam-macam. Ini lah tempat beliau paling dasyat menerima tekanan. Seperti seluruh negeri memukulnya. berlalulah beliau keluar dari Taif dalam keadaan luka. Beliau duduk dan berkata.

"... Ya Allah, aku mengadu padamu, lemah nya kekuatan ku. dan sedikitnya helah ku. dan hina nya aku ini di kalangan manusia. Engkau lah Tuhan orang-orang yang di tindas dan Engkau lah Tuhan ku...

Kepada siapa hendak Kau serahkan diriku wahai Tuhan?

Adakah kepada orang jauh yang bermasam muka dengan ku?

Atau kepada musuh yang kau jadikan mereka itu menguasai urusan ku?.."


( Riwayat Bukhari- dari Aisyah)
(ada pendapat yang mendhaifkan, & ada yang mengangkatnya ke darjat Hasan)

Baiklah. Hanya sedikit sedutan. Dari aku yang kurang ilmu. Namun, aku mahu berkongsi. Supaya kita tidak berkata angkuh, yang kononnya membela Muhammad(s.a.w.)... Sedangkan kita tidak melakukan sebaik nya.. Melalui peranan 'media massa' Quraish, yang berjaya meracuni hampir keseluruhan penduduk Makkah ketika itu... dalam doa beliau(s.a.w.):

Kepada siapa hendak Kau serahkan diriku wahai Tuhan?

Adakah kepada orang jauh yang bermasam muka dengan ku?....

Atau kepada musuh yang kau jadikan mereka itu menguasai urusan ku?....

Jadi, janganlah kita(diri ku dan kamu semua) bongkak dan angkuh, dengan mengatakan, bahawa kita akan menjadi pengikut Muhammad(s.a.w.), jika kita dibenarkan kita hidup dizaman nya... Jangan ambil mudah,...sukar... sungguh sukar... Semoga Allah memasuk kan kita bersama-sama orang yang hidup-mati-nya dalam perjuangan yang dibawa Muhammad(s.a.w.)... InsyaALLAH...~

Sekian.

Rabu, 12 Mei 2010

Kenapa Kau Tak Tanya?

-gambar hiasan-

Assalamualaikum....(12 Mei 2010)(Rabu). Sudah tiga hari aku melalui latihan praktikal. Dalam misi memenuhkan ilmu di dada dengan segala macam perkara baru yang akan aku hadapi di latihan praktikal ini. Jadi, yang pertama sekali, orang seperti aku akan hadapi adalah untuk menyesuaikan diri. Di dalam suasana yang baru. Di dalam cara yang baru. Di dalam syarat-sarat dan peraturan-peraturan yang baru. Maka aku harus betul-betul perlu menyerapi keadaan itu... Kemudian, sesudah itu, menyusul lah suasana kenal-mengenal. Mengenali orang-orang sekitar dan mengenali keadaan sekelilingnya.

Menegur itulah bagi aku paling susah.

Telah dinasihatkan supaya aku bertanya jika tak tahu apa-apa. Tapi aku pun bukan nya jenis orang yang banyak bercakap, tambahan pula orang itu aku kurang kenali...hehe. Kesudahan nya aku lah yang rugi. Rugi jika gagal mendapat ilmu dari orang-orang yang hebat di sekeliling aku. Sebut sahaja jawatan apa.. Semuanya ada di pejabat tempat aku berpraktikal ini... Besar nya pengalaman mereka.. besar lagi ilmu mereka...

Teringat aku akan hadith Muhammad (s.a.w) yang bermaksud:


"Bukankah ubat kepada kejahilan itu bertanya?.."


(Hadith Riwayat Hakim, Abu Dawud, Ibnu Majah)


Alangkah kusut nya jiwa ini, bila gagal mengatakan salam kepada sahabat baru.. Alangkah gagalnya jiwa ini, bila tidak berjaya memikat hati orang-orang di sekililing ku ... Betapa lemah nya hati ini, jika tidak mampu mendapat perhatian dari orang yang berilmu... Ahhh.. mustahil.. mereka itu sibuk... Mereka juga punya banyak kerja... Mana mahu melayan budak belum grad macam aku.. Hissh.. sampai hati aku berburuk sangka...

Nasib baik aku ada teman berpraktikal... tidak lah mudah tersesat jauh... Namun, aku yakin,..perjalanan ini baru bermula.. dengan harapan, semoga Allah izinkan aku dan sahabat-sahabat ku yang lain, yang juga tengah melalui perjuangan ini, dapat menangkap seberapa banyak ilmu yang ada yang berkaitan dengan course kami, berkaitan kehidupan atau apa sahaja cabang ilmu yang ada,.. kadang-kadang , sepotong kata nasihat itu lebih memberi impak dalam hati manusia, berbanding mendengar syarahan yang panjang berjela,,,...InsyaALLAH...:)

Sekian.