Rabu, 12 Mei 2010

Kenapa Kau Tak Tanya?

-gambar hiasan-

Assalamualaikum....(12 Mei 2010)(Rabu). Sudah tiga hari aku melalui latihan praktikal. Dalam misi memenuhkan ilmu di dada dengan segala macam perkara baru yang akan aku hadapi di latihan praktikal ini. Jadi, yang pertama sekali, orang seperti aku akan hadapi adalah untuk menyesuaikan diri. Di dalam suasana yang baru. Di dalam cara yang baru. Di dalam syarat-sarat dan peraturan-peraturan yang baru. Maka aku harus betul-betul perlu menyerapi keadaan itu... Kemudian, sesudah itu, menyusul lah suasana kenal-mengenal. Mengenali orang-orang sekitar dan mengenali keadaan sekelilingnya.

Menegur itulah bagi aku paling susah.

Telah dinasihatkan supaya aku bertanya jika tak tahu apa-apa. Tapi aku pun bukan nya jenis orang yang banyak bercakap, tambahan pula orang itu aku kurang kenali...hehe. Kesudahan nya aku lah yang rugi. Rugi jika gagal mendapat ilmu dari orang-orang yang hebat di sekeliling aku. Sebut sahaja jawatan apa.. Semuanya ada di pejabat tempat aku berpraktikal ini... Besar nya pengalaman mereka.. besar lagi ilmu mereka...

Teringat aku akan hadith Muhammad (s.a.w) yang bermaksud:


"Bukankah ubat kepada kejahilan itu bertanya?.."


(Hadith Riwayat Hakim, Abu Dawud, Ibnu Majah)


Alangkah kusut nya jiwa ini, bila gagal mengatakan salam kepada sahabat baru.. Alangkah gagalnya jiwa ini, bila tidak berjaya memikat hati orang-orang di sekililing ku ... Betapa lemah nya hati ini, jika tidak mampu mendapat perhatian dari orang yang berilmu... Ahhh.. mustahil.. mereka itu sibuk... Mereka juga punya banyak kerja... Mana mahu melayan budak belum grad macam aku.. Hissh.. sampai hati aku berburuk sangka...

Nasib baik aku ada teman berpraktikal... tidak lah mudah tersesat jauh... Namun, aku yakin,..perjalanan ini baru bermula.. dengan harapan, semoga Allah izinkan aku dan sahabat-sahabat ku yang lain, yang juga tengah melalui perjuangan ini, dapat menangkap seberapa banyak ilmu yang ada yang berkaitan dengan course kami, berkaitan kehidupan atau apa sahaja cabang ilmu yang ada,.. kadang-kadang , sepotong kata nasihat itu lebih memberi impak dalam hati manusia, berbanding mendengar syarahan yang panjang berjela,,,...InsyaALLAH...:)

Sekian.

12 ulasan:

bspotgurl berkata...

Maybe sebab malu kot - that is why tak tegur.. hihik

Solehah berkata...

betul tu..kena belajar ringankan mulut bertegur sapa. at least senyum la. kadang-kadang altitude diri kita buat orang rasa senang and suka dengan kita. bertanya dan terus bertanya kalau nak tau banyak benda.

Daud Mili berkata...

bspotgurl:

malu??.. memang malu... hahahha

Daud Mili berkata...

Solehah:

senyum yee... dah abis senyum dah nih rasa nye..!!..haha... tapi, makin hari nampak nya mereka semakin menerima remaja ini.. keh keh keh... harap2 untuk hari seterusnya juga begitu...~

Tanpa Nama berkata...

emmm...samala situasi kita nie..
yang penting jgn putus asa tingkatkn interpersonal skill..

REDAH JE!!! tak yah pikir pe org ckp. mula2 TERsyasyul la..lama2 ok

hanya org yang mengalami je yang faham...

Daud Mili berkata...

Tanpa Nama:

sama?... kenal ker?? sama batch ker??.. hehe... memang semua rasa nya hadapi menda yang sama,.. kecuali kalo dia praktikal kat company mak bapak sendiri atau kroni... mungkin tak berapa kekok ler...hahaha... kepada kamu, semoga dapat menjalaninya dengan baik..:)

miss mfm berkata...

aku pun mengahadapi situasi yang sama..tp nasib baek aku ni x pemalu..haha...at lest now dah start borak ngan dierg..hehe..=)

Daud Mili berkata...

momoi:

ye ke?... tapi company aku besar sangat la.. ramai giler staff... setiap hari ade jek muka2 pelik lalu.... selisih la,...karang kalo tak tegur,..nanti di kata kita sombong plak.. aku pun dah tak ingat sangat sumer nama,.. kalo setakat sekitar meja aku tuh tahu la...
harap kami disangka baik oleh mereka...:)

Aderi Aryasu berkata...

ok la daud....
1st, ambil mase la... hari ke 6 wat2 rilek je...
2nd, ko ada kwn, blh la bersama2 berkongsi, jadi loading frustration atau kepayahan itu dapat uniformly distributed.. ha3...
3rd, best la kau, dekat je...
4th, 'knape x tanye?', hurm, aku tanye aku plak kne marah.... he3..
5th, bantai je la daud, 7 minggu lagi.. lg pun kita pasni kne keje jgk... so kte tau la lbih kurang ni la rasenye nti 1st day kje nti...
smoga kita smua berjayalah hendaknya, InsyaAllah

NorRa2009 berkata...

good luck...cari sebanyak2 pengalaman berguna dimasa hadapan..

Daud Mili berkata...

adli:

wah2...ada beberapa step di situ..hehe... apa-apa pun aku masih memerlukan sedikit masa mungkin... hahaha... thanx,...sama-sama kita menuju kejayaan..~

Daud Mili berkata...

NorRa:

thanx... memang tgh mengumpul pengalaman...hehe..:)