Sabtu, 7 November 2009

"...Dalam banyak-banyak male, male nih paling berhak..."..


Assalamualaikum,...8 November(Ahad)..Aku baru balik dari tengok perlawanan akhir Piala Malaysia 2009 diantara Negeri Sembilan vs Kelantan yang dimenangi oleh negeri kelahiranku,...Negeri Sembilan...Tapi malam ini special sikit, sebab aku tak duduk di seat penyokong Negeri Sembilan, tetapi di seat penyokong Kelantan. Ini disebabkan aku follow member-member aku. Jadi apa yang menarik malam nih sebenarnya..???....

"...Dalam banyak-banyak male, male nih paling berhak..."..

(Dalam banyak-banyak malam, malam ni paling berat..)

Ayat ni aku dengar apabila Kelantan ketinggalan 3-0 , aku beredar awal sebab pihak bomba & FRU dah sembur sesuatu kearah tempat duduk kami,...err...depan seat kitorang(agak jauh jugak la) tuh dah ada something terbakar...Maybe kerusi atau benda plastik macam tuh la...Apa-apa pun, keputusan perlawanan ni adalah Negeri Sembilan 3 - Kelantan 1... Tahniah Negeri Sembilan...

Ini kali pertama aku merasa tengok bola sambil ada bunga-bunga api berterbangan di udara... Selalunya bila dah abis game jek baru ader, itu pun masa bagi pingat ... Ini boleh kata setiap masa dan ketika...Memang macam Liga kat oversea la pulak...hehe..Gol pertama dari Zaquan buat aku nak lompat sebenarnya,...tapi disebabkan aku duduk seat Kelantan, jadi aku bleh sebut....

"...Aduhhh, striker tuh tak kena jaga arr....."

hehehe....ini semua disebabkan aku yakin Kelantan akan sumbat banyak goal, jadi memang aku tak sabar nak lompat...tapi masalahnyer, tak dapat lompat langsung...sebab tak ade gol...aduss...

Stadium Bukit Jalil dipenuhi lautan merah(Kelantan) dengan memonopoli 3 per 4 dari bahagian stadium, dan 1 per 4 lagi adalah berwarna kuning(Negeri Sembilan). Masa gol Zaquan tuh(gol pertama), penyokong Negeri Sembilan yang menoriti tuh bersorak jauh diseberang sana dan berbeza di sebelah sini... Nak tau apa yang aku dengar???..........senyap....-_-"... Mungkin disebabkan aku tak 'terasa' apa-apa...so, aku menyedari hal ini...memang senyap giler..sesuatu yang pelik aku rasa...xder suara...suasana tegang dan kecewa yang amat senyap...ayat ni bukan untuk panaskan orang Kelantan.. cuma nak cerita apa yang aku rasa..Sebab sebelumnya...Suasana tempat aku duduk, riuh giler...tiba-tiba bleh senyap...'''

Kat sini aku nak puji sesuatu kepada penyokong Kelantan nih,...penyokong diorang ni amat membanggakan,...fuhh...penuh Stadium dibuatnya...Susah nak dapat penyokong macam nih,...Datang dari jauh, 12 jam perjalanan....sanggup turun menyokong pasukan mereka...syabas Kelantan...!!... Tapi yang kurangnya...itulah...kita semua tahu...mereka agak aggresive...kadang-kadang tak seronok sebab belum abis game, orang macam aku nih kena beredar, takut kena tempias ke hapa ke,...dan aku tahu bukan semua penyokong Kelantan macam tuh...segelintir jek...

Ok lah, aku penat...letih,..nak tidur...Ini je serba sedikit yang mampu ditulis..kat sini ada gambar yang boleh dikongsi bersama...okeh...hari esok masih panjang...cuti yang baru bermula...ceriakan hari anda dengan melakukan aktiviti yang kita suka...adios...err..sekian..

Ketika perlawanan belum bermula


Ketika perlawanan baru bermula


Ketika perlawanan berlangsung



Ketika penyokong mula aggresive


Dan ditambah aggresive oleh pihak bomba
(bomba memadam api dari dalam kawasan padang)


Keadaan semakin kucar-kacir


Segala yang 'diatas' mula digugurkan


dan Aku melarikan diri dari keadaan tersebut..
(kepulan putih mula merebak)


Penonton mula lengang di bahagian bawah...hanya kepulan asap kelihatan..


37 ulasan:

basyir berkata...

tahniah jang!!anda mmg patut menang game smlm..pengalaman tengok game kt stadium tu yg penting..huhuhu

Werdah berkata...

Salam Daud..

ingatkan male tu lelaki ghupe2nya malam! oo lupa oghe kelate ghoyat gitu..

pe pun tahniah negori menang!!!

mesti ada kalah menang kan! tp Fru gitu nape lak.

Daud,

tukar setting comment boleh tak tukar ke pop up window senang sikit nak komen.

kak pun belajar dp Bujang senang.

eza roslan berkata...

hahaha.
tu namenye dah baling batu sembunyi tangan.
berani bile dalam pasokan je.
bile sorang2 pijak semut pon tak mati.

monang dah!

zaiMi berkata...

owh biaso la tu.. kemeriahan tgk bola.. sapo penyokong paling ceria & ramai di stadium? klate jgk.. kalu team lain penyokong skema rama jh.. wahaha

BuLaN iTu aKu berkata...

kadang2 aku terfikir
kita dimalaysia atau di amerika

Jijahh @ f.k berkata...

Tahniah lerr .. puas hobin ekk ... hahah mesti rasa tersiksa je tak dapat nak menyokong ek ... sib baik tak tersasul .. kalo tidak tak pepasal kena jotos time tu jugak..hehehe

Nazyurin berkata...

aku tgk kt tv jer..tgk kt tv pun aku tgk ,mcm berlaku kt stadium tu..aihh..abis stadium bkt jalil.kerusi yg dorg bakar..tahniah buat NS..

Aina Belle berkata...

aku da agak ko duduk kat fan klantan. haha. kan ko sorg je dak n9. kesian la fan n9 kekurang sorg penyokong utk sama2 menjerit GOALLLL mlm td.

Daud Mili berkata...

basyir ; yup pengalaman tuh penting...hahaha

Werdah; dah tukar dah nih...huhuh

eza; tau takpe..~

zaimi; tapi time final nih nampak balance sikit, kelantan popular sebab aggresive...

bulan; kita masih di malaysia...

jijahh; sebaik tol,...kalau tersasul semalam...abis aku...

Nazyurin; tak semua kerusi pon..tapi diorang xleh terima kekalahan...itu lah kelantan...

aina; memang dah diduga...aku cuba melihat dari sudut berbeza..hahaha

Nini berkata...

kau neh..

len kali, mase n9 sumbat gol, kau slambe jek laa lompat..

kau kan org n9..??

takde sape bleh wat pape kat kau pon..

ades..

Daud Mili berkata...

Nini; bior betol ngko nini, mati aku kat situ nanti...hahaha!!!

Tanpa Nama berkata...

hahah...gilek ah....
leh plak cover drpd melompat time negri score...wah3...hahah...ese ni nengok kek umah yo...leh thn gak a gamat eh kek umah...siap botokak2 ag tuh....pengulas pn siap leh kiro brapo kali zaquan kono usung kua padang...aduyai...hahah...

Daud Mili berkata...

terpaksa la weh..melihat suasana dari satu sudut yang berbeza,...tak silap kan?..hehe

Solehah berkata...

yg emo2 tu tak ya hdatang la lain kali.i mean yg bakar2 kerusi bendera bagai.bola saja maaa..

bubu253 berkata...

yeay n9 mng..
hehhehe nseb klntn xmng..
heheheh
(",)

Daud Mili berkata...

Solehah; memang dah macam tuh, dalam apa isu sekali pun, rakyat pantai timur nih, mesti macam ni, tapi mereka nih time ramai2 jek kecoh...sorang2 terkedu jugak..!!

bubu; memang dah dijangka la bubu, untuk hadiah Raja yang kaya raya tuh...huhuhu

Cik Cookie berkata...

Dapat tiket free pun CC xnak g.
xsanggup sbb dah tau apa yg akan jd.

Daud Mili berkata...

CC,sampai macam tuh sekali ke?..huhuhu,....ala, ini ler lainnyer malaysia, bukan nak lihat dari sudut positif ke haper, tapi sekurang2nya tak seterok luar negeri la kan?..xder nyawa terkorban...cuma cedera...urrmm.,,..cedera??..bahaya gak eh??...hisshh....!!

qierana berkata...

stadium penuh,baguslah... KAFA?
sakitlah...

Tanpa Nama berkata...

bagus r kalo nk tgk sumting dr pndgn yg berbeze... x salah... jgn wat prangai mengikut pndgn yg berbeze 2 plak, dah a...heheh... tp aku yakin ko x cm2....name pn da name nabi...nickname pn da name penyanyi nasyid dolu2...imat eh? =P

Daud Mili berkata...

qierana; KAFA memang sakit dah...~~

tanpa Nama; perangai xleh dinilai dari nama,...hahaha..sape nih???!!

cik EPAL berkata...

male??
male stands for male or malam?? haha..


uishhh dahsyat betol keadaan di situu

Daud Mili berkata...

sik epal; malam la...hehe

buku kira kira berkata...

pasnie Pahang cnfrm bertahta di persada bola sepak malaysia..yakin!!!

Daud Mili berkata...

pahang..??..xder maknenya...musim depan n9 treble plak...hghahaha...!!!!

smiley berkata...

seronok...dpt tgk game live...

anywy, salam kenal yer..thanx for dropped comment ^_^

minggu nih saya rasa nak menjadi baik hati..oleh itu, saya planned nak bagi hadiah pada readers triplesmiley..sape nak? layari ni http://triplesmiley.blogspot.com/2009/11/for-my-readers.html

terima kasih :D

regards,
http://triplesmiley.blogspot.com

Daud Mili berkata...

thanx..!!

intanurulfateha (◡‿◡✿) berkata...

.glory glory man utd! ;p

Daud Mili berkata...

hahaha...ape kena mengena??...!!...hehe...glory tetap glory...!!

s h a r v i na berkata...

male lelaki ke? ;)

Daud Mili berkata...

male = malam ler...~

~..PriNCEss DyaNa..~ berkata...

mmg gamat stadium mlm tuh..aku sndri pown tgk kt uma jer..mondaynyer plak mmber opis smua dok becerite, abis penyokong N9 kne blasah ngn penyokong Kelantan, ciap thn kat lrt ag..giler laa ganaz btol!!! pape pown Tahniah N9 sbb muncul juara pd mlm tuh..(^_^)~

Daud Mili berkata...

dyana: tak ganas sangat pon...diorang berani bila ramai2 jek..tapi bila sorang2, pengecut pemalu...hehehe...:)

~..PriNCEss DyaNa..~ berkata...

enche daud:wahhhh...mne tau nihh!!!!
kate arrghh anda pown join same..adakah anda telah murtad negeri..jeng..jeng..jeng..

Daud Mili berkata...

dyana: blom sampai tahap murtad negeri lerr...hehe...betol ape,..mana2 orang pun cam tuh gak...cuba la ada segelintir jek yang datang stadium..tak mungkin diorang berani wat gitu...huuu~

mushy shizzy gina berkata...

thanks for dropping by my blog "http://shizzygina.blogspot.com" and jawapan saya ialah saya hanya ada virtual kebun di facebook...
Syabas N9 sebab dah berjaya hobin set2 budu..idop Pilah!!!!!!!

Daud Mili berkata...

yeah..idop pilah..!!!!