Jumaat, 12 Februari 2010

Raya keturunan Cina Malaysia

Assalamualaikum,...13 February 2010(Sabtu)...Traffik sesak di seluruh Malaysia, menandakan bermulanya cuti perayaan,...tetapi satu kaum sahaja yang Raya, iaitu kaum Cina,..peliknya, semua turut melayan suasana,...Malaysia la katakan,...

Menurut legenda, pada zaman dahulu, Nian ialah seekor raksasa pemakan manusia dari pergunungan (dalam versi-versi lain, dari bawah laut), yang muncul setiap 12 tahun, sekitar musim sejuk, untuk memburu manusia. Orang ramai kemudiannya percaya bahawa raksasa Nian sukar menahan bunyi bising dan warna merah, maka mereka mengusirnya dengan letupan, bunga api dan penggunaan warna merah secara meluas. Adat-adat inilah yang membawa kepada perayaan Tahun Baru yang sulung. Guò nián yang bermaksud "menyambut tahun baru", membawa erti harfiah "meredah raksasa Nian"....
(sumber: Wiki)

Jadi,apa yang ada di Tahun Baru Cina?


Ang-pao,


Pantang Menyapu,


Makan Besar,

Menyalakan mercun,


Memasang Lampu,


Tarian Singa,

Buah Limau


Selamat Tahun Baru Cina kepada semua keturunan Cina berbangsa Malaysia di seluruh negara,...

Sekian...


......................

7 ulasan:

Mybabah berkata...

Salam Daud. Tahun Baharu Cina membawa kegembiraan kepada kami sekeluarga kerana hari ini semua berada di rumah. Cuti panjang membolehkan kita berkumpul. Bagus juga, walaupun TBC tidak membawa apa-apa erti kepada kita orang Islam.

Redz da Tsar berkata...

TBC walaupun dirayakan Cina, tapi kita sebagai warga Malaysia jugak menyambutnya dengan pulang ke rumah, menjalinkan ukhwah, atau paling kurang beristirehat~

Kita menyambutnya secara tidak langsung~

Hehe

Daud Mili berkata...

babah:
betul tuh,...umah sayapun begitu,....ini masa semua orang berkumpul...xkan nak tunggu raya jek...~

Daud Mili berkata...

Redz da Tsar:
memang,..memang kita akan merasa tempias nya, banyak atau sedikit,..kita tetap terasa,....cuti tetap cuti,..huuu~

Afzainizam berkata...

Salam dari kami http://firestartingautomobil.blogspot.com

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu…. Wow entry yang menarik

Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….

Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…
Mei Tiao Da Jie Xiao Xiang
Mei Ge Ren Di Zhui Li
Jian Mian Di Yi Ju Hua
Jiu Shi Gong Xi Gong Xi
Gong Xi Gong Xi Gong Xi Ni Ya
Gong Xi Gong Xi Gong Xi Ni

Di tiap jalan dan lorong
Dari mulut setiap insan
Ayat pertama tika bersua
Adalah tahniah, tahniah
Tahniah,Tahniah,Tahniah Buatmu,Ya
Tahniah, Tahniah, Tahniah Buatmu

Dong Tian Yi Dao Jin Tou
Zhe Shi Hao De Xiao Xi
Nuan Nuan De Chuan Fung
Jiu Yao Chue Xin Da Di
Gong Xi Gong Xi Gong Xi Ni Ya
Gong Xi Gong Xi Gong Xi Ni

Musim Salju kini berakhir
Sudah pasti khabar gembira
Angin panas musim bunga
Akan menghidupkan dunia kita
Tahniah,Tahniah,Tahniah Buatmu,Ya
Tahniah, Tahniah, Tahniah Buatmu

Hao Hao Bing Xue Rong Jie
Yan Kan Mei Hua Tu Rui
Man Man Chang Ye Guo Chu
Ping Dao Yi Sheng Ji Ti
Gong Xi Gong Xi Gong Xi Ni Ya
Gong Xi Gong Xi Gong Xi Ni

Salji dingin kini menghilang
Bunga-bunga kian berputik
Malam yang panjang kini berakhir
Kokokan ayam kedengaran sana-sini
Tahniah,Tahniah,Tahniah Buatmu,Ya
Tahniah, Tahniah, Tahniah Buatmu

Jin Guo Duo Shao Kun Nan
Jin Li Duo Shao Mo Lian
Duo Shao Xin Er Pan Wang
Pan Wang Chun Tian Di Xiao Xi
Gong Xi Gong Xi Gong Xi Ni Ya
Gong Xi Gong Xi Gong Xi Ni

Setelah mengharungi kesusahan
Dengan penuh ketabahan
Kita semua mengharapkan
Keberkatan musim bunga
Tahniah,Tahniah,Tahniah Buatmu,Ya
Tahniah, Tahniah, Tahniah Buatmu

Salam ziarah salam kunjungan persahabatan dari
http://firestartingautomobil.blogspot.com/

Afzainizam berkata...

Salam dari kami http:// firestartingautomobil.blogspot.com

Salam ziarah salam kunjungan pada kamu…. Salam dari kejauhan

Terima kasih
Kerana kembara ziarah maya
Membuka ruang, menyingkap dalam
Hingga tersentuh nurani, tercuit imaginasi
Tiada bandingan

mewarnakan hari-hariku
Mewajarkan masa berlalu
Kau tak henti mencetus keinginan
Merangsang pengembaraan
Kau meruntun, menyayat
Memukau
Dan mengasyikkan

Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara
Sebuah persahabatan....

Salam kenalan dari kami… ape pun kami sedang baca older entry pos korang ni… thanks kongsi cerita..thanks sebab aku menerima respond yang baik dari blog korang ni…

aku hanya berikan infor aje... tak buat modifide motosikal atau ape-ape pun... tapi kalu nak pandangan atau kongsi maklumat insya Allah boleh.. sebab ini blog bengkel cat aje lah

Daud Mili berkata...

Afzainizam:

terima kasih kerana melawat blog ini,...owh, aku bukan ape, ingat korang ni wat modified punya keje jgk,..tak mengapalah,...~