Ahad, 11 Oktober 2009

Aloha, Jalan P Ramlee, Kuala Lumpur

Depan Aloha


Assalamualaikum...11 Oktober 2009(Ahad) pada pukul 1.06 am..Aku dan lima orang rakan ku termasuk abangku sendiri telah mengambil keputusan untuk mengunjungi salah sebuah Pub atau Disko sekitar Jalan P Ramlee, Kuala Lumpur untuk melihat sendiri dari dekat apa yang ader didalam nya.Tempat pun dah dipilih, kami mengambil keputusan mengunjungi Aloha.Dengan bayaran sekitaran RM30-RM40 seorang,..Kami menggunakan seorang rakan lama kami bernama black(nama pun dah black) , untuk menguruskan urusan masuk kami.Sebab kalau diikutkankan lagi mahal.Kira kami guna orang dalam, dapat open table minum banyak cikt.Maksudnya minum Coke la yee...Kami tak sentuh kecing setan..maaf...hehe..


Suasana didalam Aloha 01


Suasana didalam Aloha 02


Pendekkan cerita(sebenarnya lama gak tunggu si black settelkan kat pintu masuk), kami pun masuk.Kami ke tingkat bawah,rupanya 'bawah tanah' Aloha lagi meriah dari 'tingkat atas' (tingkat atas adalah searas dengan jalan raya)...Malam nih sebenarnya malam minggu. Memang ramai giler pengunjung.. Boleh saya kategorikan peratusan pelawatnya adalah 65% dari kaum Cina, 15% Melayu, 10% India dan 10% lagi rakyat asing.hanya satu perkataan.."Wauuu...!!". Semua memang 'hebat'.Dengan bunyi yang amat berkualiti, diselang dengan remix yang memberi kemuncak kepada perubahan tarian-tarian pengunjung...Hahaha...dunia ini sangat asing bagi aku.Tapi aku agak exited, kerana dah lama nak tahu, apa yang mereka buat dalam nih,..haha..


Tangan ku diberikan 'tiket'


Aku bergambar sambil muka ketat jek.


Aku sebelum nih memang dah terdedah ngan berbagai musik. Segala jenis gig live band kecuali gig black metal pernah aku kunjungi.. Tapi 'majlis tektonic' seperti di Aloha ini adalah kali pertama aku kunjungi. Dari dulu aku menetapkan, bahawa aku tidak akan masuk ke tempat2 macam ni, dan sentiasa berharap kepada ALLAH supaya memelihara kakiku ketempat2 maksiat ni. Tapi jiwa remaja ku membuak,...rasa ingin tahu semakin tinggi, akhirnya aku masuk juga ke disko!!...hahah....

"Ya, Allah.. Jadikan lah ini kali pertama dan terakhir aku mengunjungi tempat2 seperti itu"....Ampunilah aku Ya Allah, Hambamu ini lemah, mengharapkan petunjuk dariMu..."

Untuk meneruskan cerita, aku melayan suasana didalamnya dengan khusyuk dan amat teruja. Aku tak percaya bahawa aku cuba untuk menari seperti orang lain,aku menari??!...hahaha... suasananya memang berbeza seperti gig, kerana di gig, kita menari/berpongo bersama-sama, tidak ada masalah, dan gig selalunya banyak lelaki,.....Disini, perempuan sahaja di sekeliling, dan mereka menari sekelompok-sekelompok. "Engkau-engkau, aku-aku"...

Abang ku dan Alut(yang bagi cadangan).Tengok meja belakang, memang terdapat pun botol arak disitu, tapi kami semua meminum Coke sahaja, Arak tuh member2 black punya.



Malam minggu yang bising~


Adalah bermasalah jika kita cuba menegur mereka..takut-takut mereka melayan kita, dan akan ader 'mata-mata' yang melihat..(pesan black kepada kami)...hahah....Mereka datang untuk enjoy bersama kawan-kawan sendiri.Begitu jugalah kami..jika mahu menari, "kami-kami sahaja".Aku menari kejap jek, sebab tak biasa langsung!!...hahah...tetapi, Bunyi-bunyian dari Aloha memang berjaya menggerakkan kaki mana-mana insan.haha...Nak tau, aku bleh tiba-tiba terfikir kalau-kalau tempat itu di bom atau di'tsunami'kan...adakah sempat aku untuk aku untuk keluar?...atau adakah sempat untuk aku mengucap?..adakah sempat untuk aku memikirkan tentang Allah??...


Habis semua orang nak amik gambar,..Fezal, Alut, Abangku n Aku(badan separuh).

Fuuhhh....."parti liar"..hahah.


"Bismillah"..., aku meminum Coke yang disediakan, kerana keletihan dan kepanasan. DJ yang memainkan lagu kelihatan sangat profesional.Aku suka pemusik..hahaha...urm,..Gadis-gadis didalam disko seperti ini memang diketahui ciri-ciri pakaian mereka. Tapi bagiku, mereka tidak ada apa2 jika mereka tidak menari...hehe(pemikiran lelaki-lelaki normal)...Majlis dilayan sehingga habis, Kami keluar sekitar pukul 3.35 am. Semua keluar kepenatan...

urmm...Wahh...ini sahajakah tarikannya...secara peribadi, tiada apa yang terlalu menarik...kenapa mereka selalu kesini...mungkin kerana jiwa seni mereka terhadap irama tektonik(jika berbahasa melalui bahasa Musik)...atau mereka kesini kerana mahu enjoy dan mahu perempuan??...atau mereka kesini kerana mahu minum arak?....


Suasana di luar Aloha 01


Suasana di luar Aloha 02


Aku di Aloha


Dah berapa ringgit aku habiskan untk ketempat-tempat macam ni..

"Ya Allah, ampunilah aku"...

Semoga lawatanku ini memberikan aku kepuasan dan gambaran, agar tidak pergi ketempat-tempat macam tuh lagi...urm..kalau difikirkan, orang2 tua pun suka kesini, biar dari Datuk-datuk...sehingga ke tua tak sedar diri...dari tektonik hingga ke dangdut...apa mereka nak sebenarnya..berhibur.???.adakah mereka terhibur??..kalau betul-betul mereka terhibur...maka berhiburlah kamu....hissh...!!..sekian.



Aku dan Madan.Makan n minum selepas selesai menjiwai tektonic...hahaha..!!!

33 ulasan:

Werdah berkata...

Salam Daud,

Subhanallah, mudah2an dpt pengajaran.. mudah2an disucikan hatimu dgn iktibar2 yg diambil di situ..

Nini berkata...

tah..

tq sbb taruk pic2 scene2 dalam tu. slalu nak tau camane keadaan dalam tu.

tak pernah tergerak hati dan tak pernah terjejak kaki ke tempat2 camtu..

tp, kalau kite tak buat, kite tatau ape pro n cons die kan..?? hee..

*btw..sy org taman panchor jaya. seremban. (cuma menjawab soalan pd komen di blog sy. ^_^v)

Daud Mili berkata...

Werdah :

Mudah-mudahan, insyaALLAH...dengan 'masuk' kedalam sesuatu 'golongan', baru kita faham apa yang mereka amalkan...

Nini :

betul2...memang selagi tak pegi, memang tak tau...tapi seeloknya tak yah la pegi,..sebab kalau masuk, tambah2 lagi jiwa-jiwa muda nih, memang terasa teruja...hahaha...
tapi, Alhamdulillah, Allah swt memberikanku kebosanan ketika berada di dalam nya....
tinggal kat Taman Pancor Jaya ek?..owh, macam penah dengar..hehe...

Nini berkata...

kalau sekali pergi jiwa dah rasa itu bukan tempat kita, buang masa jek laa paksa jiwa utk suka tempat tu.. tak mungkin sesuai.

owh..baru bace profil tadik.. org tanjong ipoh eaa..?? kg ape..?? my late grandma dulu meniaga kat pasar minggu tanjong ipoh tuh..

hee..

Aina Belle berkata...

pehhh.. da msuk disko. ley la join padil pas ni.

Daud Mili berkata...

Nini :

ha'ah,...tanjung ipoh...ye la, masuk ke dalam pasar tu la kampung sy...hahha..gradma kamu duduk mane?..ader fb x?..kahkahkah.,..

Aina:

padil?..padil x layan tempat2 camni...dia pegi tempat2 lagi grand...hahaha.... tak mungkin kot...harap2 ini yag terakhir...dah rasa dah la...takut2 terbawak ke tua...sian bini aku nanti....heh...

jai@jezz berkata...

ermmm.. pasni kau jgn pegi lagi ah tmpt2x mcm tu.. membazir duit jerk tau.. dosa pahala tu aku x leh bg tau.. sebab aku pon dosa manyak nih. =P

Daud Mili berkata...

jai@jezz :

"dosa pahala Tuhan saja yang tahu"...yang lepas2 tuh lepas la...xder sape pun yang perfect... kita semakin matang pun kerana 'kesilapan'..kalau tak penah silap...nanti jadi orang yang tak normal plak...urm...macam2...

Naz berkata...

bagus hang ni. jng ikut mcm member2 lain yg tunggang air tu. enjoy, enjoy jugak. tp biar sederhana... salam perkenalan bro :)

Daud Mili berkata...

Naz :

Terima kaseh...haha...mak ayah aku xpenah ajar usik menda2 gitu...InsyaALLAh, selagi fikiran aku normal,...takkan ku sentuh benda2 gitu...
ni masuk Pub ni pun dah rasa bersalah giler...sebab takut nak masuk semula...ye la, dah tahu cara camne nak masuk,..itu sebab orang tua2 pesan, jangan sesekali masuk...Sama2 la doa untuk kebaikan bersama....Amin

Nur atikah bt Sebaik berkata...

hurmm..keseronokan ..tu yg mereka nak...

cik eja^_^ berkata...

ermm... suka boleh tapi jangan lee keterlauan yek hehe..
tq follow, saya follow awak balik :)

Daud Mili berkata...

Nur Atikah :

yup...keseronokan...

Daud Mili berkata...

cik eja^_^:

InsyaALLAH...xder dah rasanya...thanx...saling follow me'mollow'...hehe..:-)

azzaliena suziantie feisal berkata...

following n link :)
thx 4 following :)

kakcikseroja berkata...

Selalu lalu kat depan Aloha tu... kdg2 bawak 'pelancong' (kawan2 dr luar KL) utk melihat kehidupan malam kotaraya KL. Setakat lalu saja - lagipun makcik dah terlalu tua! Buang tebiat namanya kalau masuk ke dalam tu... :)

kuina berkata...

at least we know the story inside there!

salam kenal.. 1st time sampai sini kot tp aloha tu pun tak pernah gak.

Daud Mili berkata...

azzaliena suziantie :

ur welcome...bleh la kongsi2 pendpat pas nih...

kakcikseroja :

elok ler tak yah masuk kak, bukan ader benda best pun dalam tuh,..macam mana kita tengok dalam tv tuh, macam tu la dia,..kadang2 lagi terok...

kuina :

yup, dah tau dah, tak pegi dah...haha... salam perkenalan...

han berkata...

xder ape nk ckp~~~`

Daud Mili berkata...

han :

tak yah cakap ape2 han oi,..salam kenal....~~..hehe

Aina Belle berkata...

klu nk g lg jgn lupa bgtau aku.. hehe.. g time final exam pon ok gak.

Daud Mili berkata...

Aina :

amboi...nak pegi sangat ke?...tok sah ngade2...bukan best pun...serabut jek..baik pg main bowling....hahaha

Aina Belle berkata...

bak kata ko "..jiwa remaja ku membuak..." hehehe. aku pon remaja gak.
eh ko. abes duet tmpt cmni ley je. kuar duet maen bowling susah pulak

Daud Mili berkata...

Aina :

eh, bukannya susah aina oi...tapi aku pun ader kawan2 lain yang nak kena layan,....kena la bagi2 masa...xkan nak layan group nih jek...chewah, macam ramai kawan jek.....
kalau nak pg sangat tempat2 camtu, ikut padil je la...hahaha...

BEAN berkata...

aku pun menyimpan hasrat untuk berada di neraka dunia itu. aku ingin tahu apa yang ada di dalam. itu lah pentas untuk manusia berdamping dengan iblis laknatullah.. moga di tetapkan iman dan dijauhkan segala kecelakaan...

Daud Mili berkata...

BEAN :

kalau nak pegi, seeloknya pegi lah dengan orang-orang yang tahu selok belok tempat tuh... pegi time diorang tengah buat event pun ok gak..sebab time tuh, pihak penguasa mungkin tak kau...ini untuk mengelakkan perkara2 tak diingini berlaku...sekadar nasihat ...chewah...~~

DYAN_SANA'A berkata...

adush...
gerun pun ada,excited pun ada..x dapt g pun x ada..dapt baca kat blog u pun dh jadi..
sbb dh boleh tgk sndirikan dunia kat dalam tu mcm mn..
ish..kalu i ada kat sana..rasanya..leh pekak telinga..sbb music kuat sgt..hmmm...apa2 pun syukur la sbb x jadi apa2 kat u kan..Allah selamat kan kamu..

Daud Mili berkata...

DYAN_SANA'A :

Alhamdulillah, xder ape2...lgpun tak ade ape yang kita perlu takut, kita bukan buat salah,...just pegi jek...hehehe....thanx..~

redline berkata...

liputan yang menarik.
dah2 pasni jangan pegi lagi nanti mak marah..

Daud Mili berkata...

redline:

xde maknenya nak pegi lagi...abiskan duit jek..

Noorlaila Mohamed Nor berkata...

teringin nak pi
tapi nak kuar malam pun susah
hahaha

Daud Mili berkata...

Noorlaila Mohamed Nor:

Teringin??...sifat normal seorang anak muda untuk pergi..bese la...nak kuar malam susah??..bagus la ur parent,...diorang nak u jadi orang yang lebeh berguna..hehe..

missZie Aziz berkata...

actuly..penah pegi..tp lalu dpn je...naik keta..time 2 pkul 2 pg... mmg org KL x reti nk tido kan... subhanAllah....

erm..don't get me wrong.. ms tu tgh wat research....dats y pkul 2 3 pg ronda kL....=)