Selasa, 13 Oktober 2009

Malaysia : Satu-satunya negara yang membungkus buku didalam plastik


Assalamualaikum...14 Oktober 2009..Nak makan tengah hari aku cadang nak masak kat rumah sewa jek... Beli la barang2 dapur ngan member2..Masa nak masak, aku cari paper2 lama nak buat alas barang2..Masa tengah belek paper lama tuh,..Aku terbaca satu artikel,..mungkin menarik untuk dikongsi :

.........................................................................................................................................................................

THE STAR (N15)
Wednesday
22 July 2009

Title : Only country to wrap books in plastic.

I have travelled extensively throughout the world, and to my knowledge Malaysia is the only country where bookstores wrap books in plastic so that people cannot browse through them. If you enter any bookstore in the US, you won't find books wrapped in plastic to prevent the public from browsing through them. Go to UK, and there will be books on the shelves for the public to browse through, read or buy.



There will always be individuals who will damage books. It cannot be avoided. Would it be appropriate to wrap all goods in plastic e.g shirts, trousers, etc. for fear that someone moght damage them?

Often I have read that the Government would like people to read more. But with books all wrapped up, it is like telling the prospective buyer:

"Don't Touch!"

It is not the way to get people to read.

I will not buy a book from any bookseller when the book is wrapped and taped up. It is heartening to walk into bookstore and see young children sitting on the floor reading. It is delightful to see adults reading section of a books and discussing it with their friends.

I find it exciting to walk into a bookstore, head to my favourite section, and pick up the book (even though the price may be too high), and browse through it. I feel good about having done something worthwhile with my time.

EDWARD,
Kuala Lumpur.

.........................................................................................................................................................................

Setakat nih, aku rasa kalau dibukakan pun platik buku tuh, susah jugak nak tengok ada orang nak membaca. Rakyat Malaysia secara am memang tidak ada tabiat tersebut...Tambah2 lagi yang berbangsa Melayu seperti aku...

Baca Al-Quran pun lepas semayang jek, itu pun dah kira bagus, dapat plak yang baca Surah Yassin jek seminggu sekali malam jumaat..Itu pun juga dikira bagus sangat ,..tapi macam mane yang tak baca langsung...urm...Ye la, majalah hiburan tuh laku jek, komik memang laris jek,..tapi itu semua pun salah satu dari bacaan jugak...err....sekian..

.........................................................................................................................................................................

33 ulasan:

Nini berkata...

erm..actually, buku tu di wrap bkn utk halang sape2 browse. cuma utk kecantikan buku dan mengesahkan yg pembeli dapat barang yg btol2 1st hand. knp nak salah ertikan sbg 'kita tak boleh sentuh dat book'..?? tgk je kat Kinokuniya, Borders, MPH yg besar2, akan terlihat oleh kita mereka2 yg suka membaca. siap duduk bersila atas lantai lagikk.. buku2 pon tak laa semua yg wrapped..kan..??

dan btol kate pemilik blog, rakyat Malaysia kurang membaca.

bace blog pon kire membace kan..?? hehe..

Werdah berkata...

salam Daud,

kalau makcik pegi MPH ada juga buku2 dibalut, tapi bkn semua, bila di balut plastik malaslah nak buka..

Daud Mili berkata...

Nini :

betul 2,..penggunaan blog ni pon bagus untuk 'si pembaca'...mungkin si EDWARD(penulis artikel) ni berfikir dari satu belah pihak jek..sedangkan dia kena sedar..pengusaha kedai buku tuh pun kena jaga bisnes mereka..kena jaga quality buku mereka...

Werdah:

orang suka pergi kedai buku dari pegi library, sebab kat kedai buku, bukunya latest2...hehe..

z a w a n i b a d r i berkata...

like this article :)
tp malu laaa =_="
baca blog pun tmbah ilmu pengetahuan kan?

Daud Mili berkata...

zawanibadri:

nak malu pe tuh..~~..yup, dengan menjelajah blog orang, dapat la kita membaca, mendapat maklumat baru, pengalaman orang lain dll. Tapi nak baca pun kadang2 bergantung kepada ceritanya jugak...samada kita minat tau tak...

cik eja^_^ berkata...

:) budaya Malaysia tak sama dgn US...
janji diri individu tu kena minat baca :)
tak kisah bahan ape pun boleh baca jugak kan :)

Daud Mili berkata...

cik eja^_^:

setuju..!!..ada keinginan nak membaca tuh yang penting, kalau cerita artikel best camne pon, kalau dah MALAS tuh, MALAS jugak..

bspotgurl berkata...

Agreed sesangat dgn ape yg u cakapkan. Kalau bab bab majalah hiburan mesti laku cam goreng pisanggg

jai@jezz berkata...

ermmm... nasib aku x jadi tokei buku.. kalau x confirm sah2x buku aku x laku.. sebab semua pakat membaca dr membeli.. ishkk...~

suezensuzanna berkata...

amalan membaca nih kene start dr umah.. so parent kene main kan peranan:).. tp betullah kat malaysia nih kureng kan amalan membaca..hurm

Daud Mili berkata...

bspotgurl :

hehe...dah majalah2 tuh banyak tarikannya, mesti la laku,,ye x?.haha.kadang2 pun promosi nih penting gak...tapi ape2 pun, membaca mengikut niat masing, kalau dia nak berhibur, elokla dia beli komik ke....x gitu..

jai@jezz :

hehe...yang selalu jadi mangsa kedai2 buku tepi jalan...

suezensuzanna :

besar tanggungjawab tuh, ..masalah kalau parent sendiri tak suka membaca...urmmm~

Aina Belle berkata...

erm.. kalu btol2 nk baca beli je buku. xslah buku dibalut. masalahnye kalu buku x balut pon org xnk baca gak. buku ilmiah terutamanya. majalah2 hiburan mmg ramai nk membaca..

mcm kita ni daud.. baek kita baca lect notes. da nk exam ni. hehehe...

kakcikseroja berkata...

makcik suka membaca tau.. tambah2 baca blog ;)

Cudid berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
cookie devine berkata...

Salam buat kamoo..buku yang dibalut??nice n3.Br Cik Coookie sedar buku kat Malaysia semua dibalut.Kadang2 nak beli pun kn pikir 2,3kali best ke x.

eza2odette berkata...

isk2..xsgka m'sia d only country y wat cm2. sedeyh~

tenkz for ur info (^^)

nurul berkata...

awk org tg ipoh?sekampung dgn tunang saye

Daud Mili berkata...

Aina belle :

Lect note pun letak slide jek...secara ikhlas memang tak menarik...disentuh ketika test makin hampir...ahaha...~...tapi note DR NASIR lebih menarik la...

kakcikseroja:

wah,..susah nak jumpa orang suka membaca...rite!,..blog jgk boleh jadi bahan bacaan...

Cudid :

apsal hang delete??

cookie devine:

memang disedari keadaan tuh,...lagi mahal...lagi cantik balutannya...

eza2odette:

i dont know la...sebab artikel nih si EDWARD yang tulis,..kuar kat THE STAR...so, kalau ikut statistic betul...tak tau la...hehe

nurul:

yup?...tunang kamu?...dia duduk taman ke kampung?...haha...salam kenal..~

tengku_fir21 berkata...

huhu
memang pun....



gue ikut blog kamu

Aina Belle berkata...

slide ada note kn?? mmg kna baca la. cuba kalu dia bg buku tebal mcm buku yg en hamidon suh beli 2. ada ko nk baca? sbb suma lect tau student x suka membaca. diorg memudahkan kita ngn bg note yg da rgkas dlm slide. 2 pon masih xreti2 nk membaca kn???

note mat 480 dr nasir adalah nombor. ko baca nombor je. so xley nk ckp baca la..

Daud Mili berkata...

tengku_fir21:

makasih...

aina belle:

betul jugak tuh..hahah....aku baca nombor pe??!!....haha

M berkata...

org m'sia x pandai jaga buku la.. sbb tu dia wrap buku tu.. kalu ko tgk org m'sia, kebanyakan pemalas n xreti jaga barang org lain.. bygkan kalau semua buku rosak, bankrap la kedai.. hahaha..
tapi ada bagusnya jgk, org melayu belajar dari kesilapan.. that's why buku tu di wrap..

Daud Mili berkata...

wahai 'M'...kenapa kamu tiada blog?

cin berkata...

salam bro...

Daud Mili berkata...

cin:

salam2...

Azahari Salleh berkata...

salam bro...mcm kenal la..aku rs pernah tgk ko la..

http://azaharisallehphotography.blogspot.com/2009/09/seremban-indie-fest-09.html

tuh link indie fest kt seremban..

bro..aku rs ko mmg bleh jd penulis hebat la..
y dun u try to write a script..huhu..

Daud Mili berkata...

Azahari Salleh:

penulis script?...gilo...biar betul...perasaan ngko aje kot...hahaha....mekasih la menjengok blog nih...
weh,...memang aku pg pun masa indie fest tuh...ngko orang seremban ke bro?...

Azahari Salleh berkata...

ako duk paroi..ari tuh mse indie fest tuh..
mmber aku yg ajak aku skali g amik gmbr..aku mse tuh boring xde keje..layan jek la..

gmbr ko ade..tp aku xmskkn..klu ko nk pic ko..
ko roger la no aku kt blog..kite bleh lepak2 minum kt paroi..hahaha..

Daud Mili berkata...

Azahari Salleh:

hahaha...aku duduk shah alam la bro....
blaja kat sini...asal tuh memang la dr kolo pilah...biler cuti, aku ader la kat pilah...

bleh gak..nanti senang2 leh la lepak...
terer ngko amik gambar...cun melecun...kamera mahal lagi tuh...hahaha...tahniah bro...

Nur -al- Ain berkata...

hep, xmoh kutuk2.. ok ape kite wrap buku tu, kn nnt bersih je.. xpun kedai buat cm ni la, satu contoh untuk org buat review, xyh wrap.. ok kan? yg wrap utk org beli.. so customer msti gembire buku cntk,bersih je... x)))

Daud Mili berkata...

Nur -al- Ain :

tul3...buku yang bersih & cantik bleh 'menarik' pembaca....

miss BazLa' berkata...

sangat tak suka buku yang dibungkus dengan plastik..tak mesra pengguna lah..mood nak beli pun kurang..huhu

Nora Azman berkata...

Salam tuan blog..
Nice entry..terpanggil komen pasal si edward punya artikel ( aku dipanggil ke?!). Aku pernah kerja kedai buku.. Kami x balut semua buku. Bila ada buku yang tak dibalut dengan plastik.. Harsh comment from customer..napa ini x dibalut?.. Saya mau tukar.. Cri buku yanh terbalut plastik pleasee.. Bila bungkus salah..tak bungkus pun salah... Inilah org msia...