Selasa, 20 Oktober 2009

Hidup Mewah..???....Hidup Bahagia...???.

Assalamualaikum...20 oktober 2009. Selamat Hari Hartal...Selamat siang dan malam...

kehidupan belajar semakin hari semakin berat bagi aku.setahun lagi InsyaALLAh kalau takda apa2 halangan, aku akan grad..

tapi, nak keje macam mane lepas belajar nanti yang sentiasa menghantui aku...

bila aku tengok amalan kerja orang2 zaman sekarang terbahagi kepada dua...iaitu :

1.) berjaya dengan kerjaya, sangat sibuk, kerja dengan kuat, pergi sana-pergi sini semata-mata kerana kerja, dan menjadi kaya raya,kereta besar rumah besar, tetapi BUJANG......

2.)kerja sendiri atau makan gaji yang sederhana, dan mempunyai keluarga,anak2 yang comel, serta mampu melakukan aktiviti bersama kawan2 seperti zaman2 bujang...

Mana satu pilihan aku?..mana satu pilihan kamu?

Kalau diikutkan kos yang aku amik sekarang adalah terdedah kepada industri pembinaan, yang selalu nya membabitkan kerja 24 jam, on-call, tambah2 lagi kalau construction itu dikawal selia oleh syarikat swasta yang menjaga kualiti kerja mereka,...memang muka kena depan bos jek,..begitu cerita kawan2 ku yang sudah bekerja...kadang2 susah nak jumpa kawan aku yang keje camni..time kenduri atau Hari Raya baru nampak...sibuk sgt keje, jauh merantau tempat orang...pegi tengah laut la...duit dia banyak tuh...tapi kan, ader life ke orang macam ni?,..takut plak aku nak tanye dia...

Tapi bagi kawan2 ku yang bekerja kerajaan, mereka pergi kerja pagi macam biasa dan petang balik pun macam biasa..ada la sorang nih keje JKR, sorang lagi kat JBA(JBA dah tukar nama kalo tak silap)....dia pun macam orang lain keje...hujung minggu diorang cuti...banyak masa diorang bersama keluarga dan rakan2...happy jek...muka tak tertekan pun....malam bleh ajak kuar minum...yang dah berkahwin pun...dah plan nak beli rumah, nak beli kereta besar sikit sebab bercita2 nak anak ramai,...ye la, orang government senang buat loan..macam tuh la lebih kurang...

bukan la susah sangat nak pilih....tapi takut,..hahahaha...semoga dapat idea suatu hari nanti...InsyaALLAH...!!..orang kata orang muda ni baik keje kuat dulu, tapi bila borak ngan orang2 lama, diorang kata,baik ngko kawin dulu,.....urm...macam2 la...ape2 pun...habiskan belajar dulu....err...sekian.

33 ulasan:

Amietz @ f.kay berkata...

MM ... rezeki kategorinya termasuklah berkeluarga n rezeki kerja (mendapat pendapatan)..semua terpulang pada diri kita sendiri .. PM yg bz tu pun bekerluarga aper ?? hehe .. takpe la .. habiskan satu satu .. kalau dah ada rezeki bekerja esok .. pasti awak akan pandai menguruskan yang selebihnya ... ape pun .. GOOD LUCK for exam nanti ...

Daud Mili berkata...

PM?...PM xder bos...hehe...
tima kaseh....

basyir berkata...

hmmmm...assalamualaikum...just nak kongsi...yg terbaik adalah bersederhana tp semua terletak pada pilihan kita sendiri...sebab kkdang kalo kita berlebihan dalam sesuatu hal,dalam pada masa yg sama kita akan lupa pada perkara2 yg lain...=)

Daud Mili berkata...

bak kata aina, nak dapatkan sesuatu, kita akan hilang sesuatu...tapi harap2 kita dah pilih yang terbaik untuk yang kita betul2 nak pilih tuh....hehe..

Werdah berkata...

Salam,

Soalan nak hidup mewah atau hidup bahagia?

Jika boleh dua2 tu manusia nak.. Allah kata dua2 tu boleh jika berusaha tetapi biar apa pun profesyen yg dipilih hendaklah jgn lari dp kehendak syara'. dan bila dah mewah jgn lari dp tujuan asal Allah cipta kita.. bila dah kaya jd tangan di atas yg memberi.. bila tak mewah bersyukur pandang org yg lebih rendah dp kita..

Apa2 pun mak cik doakan Daud selamat mendapat apa yg dihajati.. Amiin.

auk berkata...

bagi akula...ni bkn plihan kite...nila nmy rezeki...klu kja sbgi engineer mmg mcmni...bkn plhan kite...kja engineer ni mmg xde life...kuar pagi balik mlm...nk wat mcmn...tu je kja ko leh wat hasi titik peluh zmn belajar ko...mmg dari dlu engineer xkan lekat kat rmh...bkn utk kja kebendaan...xkan hang masuk pagi balik tghri...kna buang kja pe cer??btui x???lain la klu hang tu bos...klu mhu kja tp de life mmg knala kja tu ko bos...byk kja lain leh wat tp npe ms blja hang plh engineer...jgn slhkan pe pekerjaan kite...kite wat keputusan pandai2la uruskan sendiri...yg penting kehidupan berlandaskan islam...pe aku ngarut tulis ni...haaa

Daud Mili berkata...

Werdah :

mekasih....tambah2 lak keje cam ni terdedah ngan rasuah yang berleluasa,..yang disedari atau yang tak disedari...minta dijauhkan..insyaALLAH...

auk :

penat2 blaja ye x?...xkan nak cari keje untuk lepaskan makan sebulan jek...chewah...haha..aku pilih engineer kerana aku meminatinya...hehe...don't worry, mesti boleh punya..!!!...haha

Alimaz-Kembara Terasing berkata...

rezeki ada dimana-mana....dah itu rezeki yang allah bg kat kita...terima saja dgn redho...

Nini berkata...

keje..??

bukan pilihan kita..

rezeki tu yg menentukan..

sy blaja entrepreneurship (more to business)

tp, akhirnya sy dalam line IT di Sime Darby.

Alhamdulillah..

Daud Mili berkata...

Alimaz:

terima aje?..tanpa merancang?..bleh ke?...zaman sekarang,..temuduga takkan tunggu kita,...Tak dinafikan jalan hidup kita dah Allah tentukan,...tapi kita hanya dapat apa yang kita usaha,...kalau Allah nak bagi rezeki mencurah2 kat kita tanpa kita perlu usaha apa2, itu kehendak Dia, Alhamdulillah,...hehe..

Nini:

Bukan pilihan?...lagi sorang,,...hehe...ada satu situasi...setiap kali aku kalau jumpa kawan2 atau orang yang kita kenal...mesti ader bertanya,..

"nanti dah grad ko nak apply keje mane?"..

ala, macam kita nak sambung study dulu2...kan ader orang tanyer,

"nanti nak sambung kos ape?...kat mane?"...

camne tuh...hehe...

Kerja keras adalah energi kita berkata...

regard
know from blogger Indonesia
This is my first blogger to make the comment and please come back greetings and congratulations and success

itafukada berkata...

live ur life..
xkesahla keje gomen ke swasta ke..
same je..
yg penting tau nak hargai masa yg ada..insyaAllah u will satisfied!

happy sokmo.lalala...~

Solehah berkata...

setuju dengan statement masa muda ni keje kuat dulu..bukan apa, cari experience bnyk2..tp bukan mudah tau..mesti really strong..lepastu banyk berdoa la minta petunjuk..

Daud Mili berkata...

Kerja keras adalah energi kita:

salam,...terima kaseh...


itafukada:

hargai masa..yup!...masa study pun xdapat nak bagi masaa.....waaa...!!!

kakcikseroja berkata...

Didoakan mendapat kejayaan di dunia dan di akhirat juga, InsyaAllah. Aminnnn....

basyir berkata...

harap2 kita semua diberi jalan yg terbaik,usaha dan bertawakallah pada Allah.....jgn pilih jalan hitam...hehehe=)

jai@jezz berkata...

aku suka yg keje pagi balik petang.. malam boleh lepak ngan family... kalau keje sendiri pon best gak... ikut lerr kata diri kamu... :)

Daud Mili berkata...

kakcikseroja :

terima kasih...amin untuk semua...sama2 dapat kejayaan...

basyir :

InsyaALLAH...jalan hitam tuh nampak kehitaman nya...semoga menjadi orang2 yang sedar...ehehe

Daud Mili berkata...

jai@jezz:

kalau nak diikutkan, sape taknak jadi kaya...hehe...sama2 mengejar bahagia dalam mencari kesenangan...

Kerja keras adalah energi kita berkata...

terimakasih atas kunjunganya ke blogger
saya terutama dan indonesia
oya,masalah yang di luar sana itu hanya kerjaan segelinjir orang yang tidak bertnggung jawab dan kita hanya lah sebai ibasnya saja ,itu jg udah ada yang ngurusinya, ok sob
pertamina adalah perusahaan minyak di Indonesia yang lagi mengadakan lomba blogg jadi tolong didukung ya ?
heheehe....hheh,,,

Daud Mili berkata...

Solehah :

thanx...sama2 dapat petunjuk...

Kerja keras adalah energi kita :

betul...bagus lah kalau begitu...
orait...boleh buka cawangannya di Malaysia...hehe

cookie devine berkata...

CC nak no 1.serious i love my work.busy n busy tapi enjoy.Cuma yg kurang no happy hour with family and quit lonely.hohohoohhohohohoho

Aina Belle berkata...

aku xde pilihan kot stakat ni. kos yg aku amek bukan pilihan, major bukan pilihan, semuanye bukan pilihan. even nk smbung degree ni pon bukan pilihan. myb kalu aku pilih suma salah kot. well... i just follow the flow.. nk lawan arus mmg x larat la...

lg 1... kerja ni mmg kita pilih.. tp yg tentukan ALLAH swt...

basyir berkata...

betul tu aina...hehehe=P kita tuan pada tubuh kita tp kita hamba Maha Pencipta...tu Allah anugerahkan solah istikharah pada kita...supaya diberi petunjuk dan sebaik2 pilihan adalah yg telah ditakdirkan Allah..=)

Daud Mili berkata...

cookie devine :

tahniah la sebab happy dengan kerjaya....ala, ader masa luang la ngan diorang...hehe...


Aina :

hhaha...samapi cam tuh sekali ke?...urm,...so, let it be aje la ek...

Basyir :

yup...solat istikharah....thanx...

BuLaN iTu aKu berkata...

bulan pun takut kalau meanggur..

Daud Mili berkata...

bulan :

takut gak ar....bila dah lama sangat tuh bahaya...hehe...jgn memilih la...masuk je bidang ape pun...

HonEyBuNNy berkata...

tol tu..rezeki d mana2 jah ada....jnji kita usaha n berdoa....erm..tah la..kdg2 ila keliru gk...nak idop mewah or idop bahgia...uhuhuuh.....kdg2 org da ckp..lau xde duit idop xbahgia gk coz kewngn..hurm...pening2...huuhuh...bg ila..mb kebahgiaan tu pntg...kemewahn bila2 ley capai jika ada usaha,..ahhah

Daud Mili berkata...

honeybunny:

yup,....kemewahan biler2 leh capai...chewah..

zai berkata...

Salam Daud..

Yang penting habiskan pelajaran dulu pastu baru plan nak buat apa..tapi kalau masa buat practical tu dah ada kabel atau jalan pintas itu lebih baik...kalau masih muda, pilihan kerja tak ada masalah..sentiasa berpeluang utk menimba ilmu kat mana2 tempat kerja pun..orang kata jauh berjalan luas pandangan baru banyak ilmu yg dipelajari...

Apa2pun awas dgn keje yg terlalu busy takut mmg tak ada life nanti..bila tak ada life and asyik kerja, kerja dan kerja mmg susah nak dapat kehidupan berumahtangga yg bahagia..

Daud Mili berkata...

kak zai :

terima kasih atas nasihat kak zai...

mizzsyaidris berkata...

ouh sy tk mo la hubby sy dok sibuk kije...uwaaa..nnt i tggl sowang2 n cari scandal len.kakakkaa

Daud Mili berkata...

mizzsyaidris :

hahaha....itu macam nak cari alasan untuk buat scandal jek...keh keh keh...pandai ek..~